Pic Programlamaya Giriş

Pic progaramlamayı öğrenmek istediğinizde ilk olarak  aynı anada bir çok araç gereç edinmeniz, geliştirmeleri ve çizimleri yapacağınız yazılımlara sahip olmanız gerekmektedir. Bu nedenle yeni başlayanlar genellikle, derli toplu ve adım adım gidebileceği bir kaynak arayışına çıkar ve bir süre sonra terimler ve teknik detaylarda boğulup kafası karışır, ardından da, daha başlamadan pic programlamayı öğrenme isteği kaybolur.

Ben de pic programlama konusunda çok eski sayılmam ancak amacım karşılaştığım sorunları ve çözüm yollarını bloğumda paylaşarak yeni başlayanların biraz vakit kazanmasını sağlamaktır.

Bu yola ilk çıktığımda bazı sorunların çözümü için saatlerce araştırma yapmam gerekiyordu. Hatta bazı sorunlar için bir kaç günümü verdiğim dahi oldu.  Blogumdaki yazılar yeni başlayanları bir nebze olsun hızlandırmak amacı ile karşılaştığım sorunların çözümlerini de içermektedir.

Pic Progamlamaya Başlamak için Gerekli Olan Malzemeler ve Programlar

İlk olarak programlar ve kullanım amaçlarından bahsedeyim.

Pic programlarken ilk olarak yapacağımız devreleri bilgisayar ortamında tasarlayıp, bir simülasyon programı aracılığı ile test edeceğiz. Devremiz ve programımız simülasyon ortamında sorunsuz çalıştıktan sonra ilk olarak yaptığımız programı derleyip pic içerisine yükleyeceğiz. Ardından breadboard üzerinde devremizi gerçek devre elemanları ile tekrar yapıp sonuca ulaşacağız.

Maddeler halinde ihtiyacımız olacak araç ve gereçler şu şekilde.

  1. Devremizi bilgisayar ortamında tasarlayıp, simülasyonla test edebilmek için Proteus Isıs programı.
  2. Yazdığımız programı derleyebilmek için Mplab IDE ve bununla birlikte xc8 derleyicisi.
  3. Pic programlayıcı, ben programlayıcı olarak pickit2’yi tercih ettim. Microchip sitesinden pickit2 devresi için gerekli olan programı da indirebilirsiniz. (Gerekli linkleri aşağıda paylaştım)
  4. Breadboard.
  5. Ve çeşitli devre elemanları

(İndirmeniz gereken programlar.)

Mplab IDE Programı

Mplab IDE

Mplab ide Microchip firmasının ücretsiz olarak sunduğu eclipse tabanlı bir geliştirme platformudur. Aşağıdaki adrese girip resimde görebileceğiniz download alanından son versiyonu indirebilirsiniz.

indirme adresi : http://www.microchip.com/mplab/mplab-x-ide

Download sekmesinden en son sürümü indirebilirsiniz.
Download sekmesinden en son sürümü indirebilirsiniz.

Proteus Isıs Programı

Proteus Isis

Proteus Isis programını aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Kurulum bilgileri rar dosyasının içerisindedir. (Rar şifresi “mclr“)

Proteus indir : https://www.googledrive.com/host/0B9CHxeOeDdsmWXdZY3Y2NWVOQkU

Proteus Isis ile çizilmiş örnek bir pic devresi.
Proteus Isis ile çizilmiş örnek bir pic devresi.
Proteus arayüzünü içeren örnek bir ekran görüntüsü. Bu ekranda devre elemanlarını seçip ihtiyacınız olan devreleri tasarlayabilirsiniz.
Proteus arayüzünü içeren örnek bir ekran görüntüsü. Bu ekranda devre elemanlarını seçip ihtiyacınız olan devreleri tasarlayabilirsiniz.

Mplab xc8 Derleyicisi

Mplab xc8 Compiler

Mplab xc8 Microchip firmasının ürettiği ve Mplab IDE ile ve birçok programla uyumlu çalışabilen bir derleyicidir. Microchip firmasının farklı cihazlar için farklı derleyicileri de var anca biz ilk etapta 8 bit işlemciler ile uğraşacağımız için bu cihazlarla uyumlu olan xc8 derleyicisini indiriyoruz.

İndirme adresi : http://www.microchip.com/mplab/compilers

Açılan sayfada resimde işaretlediğim download sekmesini bulun ardından xc8 compiler’ın en son sürümünü indirebilirsiniz.

Mplab xc8 Compiler

 

Programları indirip kurduktan sonra pic programlamaya başlamak için gerekli olan yazılımsal ihtiyaçlarınızı tamamlamış olacaksınız.

Pic Programlayıcı Devre

Bir çok pic modelini desteklemesi nedeni ile ben pickit2 programlayıcıyı tercih ettim. Elimdeki programlayıcı yerli yapım bir klon ancak pickit2’nin tüm özelliklerini destekliyor. Microchip’in ürettiği pickit2 yazılımı ile de uyumlu. Eğer programlayıcı olarak pickit2 kullancaksanız programları pic’e yüklemek için gerekli olacak yazılımın linkini aşağıda bulabilirsiniz.

Pickit2 program yükleme yazılımı

Kullandığım yerli yapım pickit2 programlayıcı devresi.
Kullandığım yerli yapım pickit2 programlayıcı devresi.

Pic Progamlayıcı Devre

Breadboard

İster uzman olun ister yeni başlayan olun değişik ebat ve adetlerde breadboardlar her zaman ihtiyaç listenizde olacaktır. Breadboardun kullanma amacımız ihtiyacımız olan devrenin prototipini lehim, pcb vb. şeyler kullanmadan oluşturmak ve devremizi kolay bir şekilde test etmektir.

Breadboard

Resimde sarı ile işaretli alanlardan herhangi birine toprak bağladığınızda o sarı hattın tamamı üzerinden toprak ucu alabilirsiniz. Aynı şekilde yeşil ile işaretli alanların herhangi birine pozitif kutubu bağladığınızda o yeşil hattın tamamı üzerinden pozitif kutup alabilirsiniz.

Kolonlarda ise durum tam tersi. Turuncu çizgi ile işaretlediğim birime kolon dersek. Bir kolon üzerindeki delikler birbirine bağlıdır, ancak kolonlar birbirlerine bağlı değildir. Örnek vermek gerekirse breadboarda bir direnç bağlamak için yanyana iki kolon kullanırız. Dirençin bir ucunu bir kolona diğerini ise başka bir kolona bağlarız. Aşağıda breadboard ile yapılmış örnek bir devre görebilirsiniz.

Breadboard ile yapılmış örnek bir devre.
Breadboard ile yapılmış örnek bir devre.

Devre elemanları

Pic programlamaya yeni başlayacak birisi için aşağıda listesini verdiğim devre elemanları yeterli olacaktır.

  1. Pic Microcontroller – (Ben genelde 16f628a ile konulara devam edeceğim)
  2. 330R 10 adet direnç
  3. 1k 10 adet direnç
  4. 10 adet led
  5. 5 adet buton
  6. 5v güç kaynağı
  7. Breadboard
  8. Erkek-Erkek jumper kablolar (20-30 adet)

İlk etapta bu parçaları temin etseniz yeterli olacaktır. Eğer elimde bulunsun derseniz fazla fazla alabilirsiniz, yada piyasada satılan başlangıç setlerinden alabilirsiniz.

Bu yazımda pic programlamaya hızlı bir şekilde başlamanız için gerekli olan temel ihtiyaçları paylaşmaya çalıştım. İlerleyen yazılarımda programların kullanımından kısaca bahsedeceğim, ardından devre elmanlarını da kısaca tanıyıp ilk devremizi yapacağız.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *